Domowa granola czekoladowa. Przygotujesz ją w kilka chwil. Jest chrupiąca, pięknie pachnie i obłędnie smakuje. Wypróbuj nasz przepis

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Wideo
od 7 lat
Chrupiąca czekoladowa granola z orzechami to pyszny pomysł na pożywne śniadanie. Nie kupuj jej w sklepie! Zrobiona w domu jest znacznie smaczniejsza i zdrowsza. Przygotowujesz ją dosłownie w kilka chwil. Nie wymaga wielkiego wysiłku, ale efekt zachwyca.

W skrócie

Zdradzę ci dzisiaj jeden z moich ulubionych sposobów na pyszne, pożywne śniadanie. W dodatku takie, za którym dzieci przepadają. Mam na myśli domową granolę czekoladową. Nie kupuję jej w sklepie, tylko piekę sama w domu. Zajmuje to dosłownie kilka chwil, a efekt jest dużo lepszy. Taka domowa granola jest także zdrowsza, bo nie zawiera zbyt dużo cukru, żadnych ulepszaczy, sztucznych dodatków i konserwantów. Zapach, który rozchodzi się po domu w trakcie jej pieczenia to dodatkowy bonus. Granola tuż po upieczeniu jest miękka, ale kiedy wystygnie zrobi się przyjemnie chrupiąca. Doskonale smakuje z mlekiem lub jogurtem.

Domowa granola czekoladowa
Karolina Głogowska

Granola czekoladowa – pyszne i pożywne śniadanie

Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 10-15 porcji
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych górskich,
  • szklanka orzechów laskowych,
  • szklanka orzechów włoskich,
  • szklanka płatków migdałowych,
  • 2 łyżki kakao,
  • 20 g gorzkiej czekolady,
  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • 4 łyżki syropu klonowego (lub syropu z agawy albo miodu).

Jak zrobić domową granolę czekoladową?

  1. W misce umieściłam płatki owsiane, dodałam do nich całe orzechy laskowe i płatki migdałowe.
  2. Orzechy włoskie zmiażdżyłam i także dodałam do miski. Wymieszałam całość.
  3. W rondelku rozgrzałam olej, dodałam syrop klonowy, kakao i czekoladę. Nie gotowałam, tylko wymieszałam na gładką masę.
  4. Syrop wlałam do orzechów i dokładnie wymieszałam.
  5. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. Wysypałam na nią granolę. Piekłam 15 minut w temperaturze 180 stopni. W połowie pieczenia wymieszałam całość.
  6. Granolę zostawiłam do całkowitego wystudzenia. Można ją przechowywać w pojemniku przez ok. 2-3 tygodnie.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.